Sursa: Facebook

 

 

1. Pe 22 august 2017 s-au implinit 100 de ani de la jertfa pe campul de lupta de la Marasesti a eroinei slt. ECATERINA TEODOROIU.
Cu acest prilej membrele asociatiei noastre au fost invitate de autoritatile publice locale ale municipiului Tg. Jiu sa participe la comemorarea eroinei ce a avut loc la monumentul ridicat pe mormantul acesteia in piata din fata Consiliului Judetean Gorj. In cadrul ceremoniei oficiale delegatia asociatiei a depus o coroana de flori, apoi membrele asociatiei, familiile lor impreuna cu urmasii eroinei au depus o coroana de flori si la Casa Memoriala, iar seara de jur- imprejurul mormantului eroinei au aprins in memoria ei 100 de lumanari si au pastrat un moment de reculegere. 


 2.  La 20 iulie 2019, la initiativa ACMFRR „slt. Ecaterina Teodoroiu” si cu sprijinul SMAp din MApN s-a desfasurat la Mausoleul Eroilor de la Marasesti comemorarea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a generalului-erou EREMIA TEOFIL GRIGORESCU care prin victoria rasunatoare de la Marasesti din august 1917 a deschis calea realizarii ROMANIEI MARI la 1 Decembrie 1918, visul de veacuri al romanilor.
        Comemorarea a avut loc in incinta mausoleului, la sarcofagul eroului cu ceremonial si onoruri militare in prezenta Drapelului de lupta al Bg.282 LAROM Focsani, a doua dintre urmasele generalului Grigorescu si a numeroase oficialitati civile si militare. Pe sarcofagul impodobit cu tricolor au fost aprinse 100 de lumanari, iar slujba religioasa a fost urmata de un scurt moment poetic sustinut de slt.(rtr.) Morariu Rodica, col.(r) Morariu Ionel si soldatul onorific in varsta de 7 ani Adrian Chira dedicat celui ce s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari si valorosi strategi ai armatei romane din toate timpurile.
        Au participat, au prezentat alocutiuni dedicate evenimentului si au depus coroane de flori prefectul judetului Vrancea, vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea, primarul orasului natal al eroului, Tg.Bujor, viceprimarul orasului Marasesti, custodele Mausoleului Eroilor de la Marasesti, comandantul Brigazii 282 LAROM Focsani, veterani de razboi, reprezentanti ai unor structuri asociative ale cadrelor militare si membre ale asociatiei noastre
        Ceremonia a luat sfarsit cu defilarea garzii de onoare a garnizoanei Focsani.

 Filmul comemorarii centenare a generalului-erou EREMIA TEOFIL GRIGORESCU

Sursa: YouTube

Sursa: YouTube

   

 

       3. Armata romana a avut in randurile ei in luptele pentru eliberarea Romaniei si Budapestei din al Doilea Razboi Mondial pe sergenta sanitar Elena CHIRITA,  unica reprezentanta a femeilor militar in aceasta ultima conflagratie. A plecat pe front ca infirmiera, in septembrie 1944 pentru a ingriji in prima linie pe ostasii romani cazuti in luptele grele din defileul Muresului, zona Paulis si apoi a luptat cu arma in mana ca militar combatant pentru eliberarea Ardealului si Ungariei. In data de 30 noiembrie 1944, de ziua ei de nastere, ca o recunoastere a eroismului, daruirii si faptelor ei de arme a fost avansata la gradul de sergent. In luptele pentru eliberarea Budapestei la 1 ianuarie 1945 a fost ranita grav la ambele picioare de schijele unui proiectil de artilerie si evacuata de urgenta la spitalul militar Arad unde cu toate eforturile depuse de personalul medical de a o salva, s-a stins din viata la 8 martie 1945, chiar de ziua femeii, fiind inmormantata in Cimitirul Eroilor din Radna alaturi de fostii ei camarazi cazuti in luptele de la Paulis. 

     La sfarsitul lunii februarie 2020, presedinta asociatiei s-a deplasat in localitatea natala a eroinei Elena Chirita, comuna Bogati judetul Arges pentru a inmana plachetele cu titlul de membrii de onoare ai asociatiei celor trei urmasi ai ei, respectiv Ion, Cornel si Maria-Adriana Chirita reprezentanti a 3 generatii, ce locuiesc si in prezent in casa in care aceasta s-a nascut.

        Pe 6 martie 2020, asociatia noastra a initiat si organizat cu sprijinul MApN,  Batalionul 191 Infanterie Arad, Primaria Lipova si Biserica ortodoxa Radna o ceremonie de comemorare cu onoruri militare pentru marcarea celor  75 de ani de la trecerea in nefiinta a singurei eroine – militar a armatei romane ce a luptat si s-a jertfit in al Doilea Razboi Mondial.    
       Ceremonia a fost onorata de prezenta dlui Gheorghe Stoian -prefectul judetului Arad, dlui Razvan Cadar – vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, dlui. Mircea Jichici – primarul orasului Lipova,  dlui lt.col.Mihai Ionita -comandantul Batalionului 191 Infanterie ” colonel Radu Golescu ” Arad, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Arad, ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Arad, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Arad, ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva si retragere ” A.I.Cuza ” si ” Regina Maria” filialele Arad si Lipova, elevi si cadre didactice de la liceele „Atanasie Marienescu ” si ” Sever Bocu ” din Lipova si numerosi cetateni ai localitatilor Lipova si Radna ce au dorit sa exprime respectul lor fata de cea care a luptat si si-a dat viata pentru eliberarea acestor meleaguri si in pamantul carora isi doarme somnul de veci, departe de meleagurile natale – comuna Bogati, judetul Arges.
        Dupa primirea raportului militar de catre prefectul judetului Arad, a urmat momentul intonarii Imnului National al Romaniei si pastrarea unui moment de reculegere in memoria eroinei si ostasilor romani cazuti la datorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
         Slujba de pomenire a fost realizata de preotul militar al Batalionului 191 Arad,  Adrian David si preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Radna, Mircea Sirian.
  Au urmat alocutiunile reprezentantilor institutiilor prezente la comemorare, prin care au omagiat faptele si memoria eroinei.
        Presedinta ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu ” dna col.(r) Damian Natalia a prezentat personalitatea eroinei si in numele femeilor militar, alaturi de reprezentantii institutiilor militare si civile prezente la ceremonie, a depus impreuna cu reprezentantele membrelor asociatiei o coroana de flori in memoria eroinei si au aprins la mormant 75 de lumanari pentru a marca momentul comemorativ, in acordurile Imnului Eroilor.
        Ceremonia a luat sfarsit cu prezentarea onorului de catre garda Batalionului 191 Infanterie Arad, tuturor participantilor la ceremonie si impartirea la tinerii participanti si militarilor din garda a bucatelor de pomenire a eroinei, coform datinei strabune.

     De remarcat la aceasta comemorare cu onoruri militare a fost faptul, deosebit de onorant pentru memoria eroinei si pentru femeile militar de azi din armata Romaniei, ca slt. I. GRAURE Malina a fost comandantul plutonului de militari al Batalionului 191 Infanterie Arad ce a prezentat onorul eroinei Elena Chirita.   

 Filmul ceremoniei de comemorare a eroinei ELENA CHIRITA

Sursa: YouTube

   

  

       4. La 27 mai 2021 s-au implinit 200 de ani de la asasinarea miseleasca de catre eteristii greci a eroului national TUDOR VLADIMIRESCU, conducatorul revolutiei de la 1821 si ” Domn fara coroana” al Tarii Romanesti, cu sangele caruia s-a scris inceputul istoriei moderne a Romaniei.
      Fiind unul dintre conducatorii romanilor care nu au avut parte de un mormant unde sa i se puna o floare si sa i se aprinda o lumanare, asemenea lui Burebista, Decebal, Vlad Tepes sau Mihai Viteazul, Asociatia Cadrelor Militare Femei in Rezerva si Retragere „slt.Ecaterina Teodoroiu” a avut initiativa organizarii comemorarii marelui erou la 200 de ani de la jertfa sa la Casa Memoriala a acestuia din comuna sa natala, Vladimir din judetul Gorj, cu sprijinul MApN si Consiliului Judetean Gorj.
       Comemorarea s-a desfasurat cu onoruri militare si ceremonial religios asigurate de Brigada Multinationala de S-E din Craiova si un sobor de preoti din parohia Vladimir si protoieriile din Tg.Carbunesti si Tg.Jiu.
      La propunerea ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu” Consiliul Local al comunei Vladimir a conferit lui Tudor Vladimirescu titlul de ” CETATEAN de ONOARE”-post mortem, titlu ce a fost inmanat de primarul Ion Ianasi dnei Angela Bacanu Vladimirescu, stranepoata eroului.
       Acest eveniment deosebit ce s-a inscris in programul manifestarilor consacrate eroului in „ANUL TUDOR VLADIMIRESCU-2021” a fost onorat de prezenta urmaselor celui comemorat, celor mai inalti reprezentanti ai administratiei judetene si locale, unor parlamentari ai tuturor partidelor, reprezentantilor MApN si MAI, si a numerosi cetateni ai comunei Vladimir.
       Comemorarea s-a incheiat cu depunerea de coroane de flori la statuia eroului aflata in curtea Casei Memoriale, statuie in jurul careia pe timpul slujbei religioase au fost aprinse de membrele asociatiei cadrelor militare femei prezente la eveniment, 200 de lumanari in memoria celui plecat in lumea de dincolo in urma cu doua secole.

 Filmul ceremoniei de comemorare a eroului national TUDOR VLADIMIRESCU

Sursa: YouTube

     5. La 18 februarie 2022 in cimitirul din satul Gura Vaii, comuna Campuri, judetul Vrancea a avut loc, la initiativa Asociatiei Cadrelor Militare Femei in Rezerva si Retragere „slt. Ecaterina Teodoroiu”si in colaborare cu Primaria comunei Campuri si Brigada „Unirea Principatelor ” din garnizoana Focsani, festivitatea de comemorare cu onoruri militare a taranului unionist Mos Ion ROATA la 140 de ani de la moartea sa.

      Cu aceasta ocazie, la propunerea ACMFRR „slt. Ecaterina Teodoroiu” Consiliul Local al Primariei din comuna Campuri, localitatea in care s-a nascut, a trait si a murit legendarul Mos Ion ROATA i-a conferit acestuia titlul de „Cetatean de Onoare” post-mortem pentru meritele sale in infaptuirea Micii Uniri, merite pentru care in 1877 regele Carol I i-a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei”in grad de Cavaler, fiind singurul taran onorat cu aceasta distinctie a statului roman.

       La comemorare au participat, alaturi de numerosi concetateni si urmasi ai lui Mos Ion ROATA, si au depus coroane de flori reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean Vrancea, IJ Politie si IJ Jandarmi Vrancea, Brigazii „Unirea Principatelor” Focsani, Primariei comunei Campuri si asociatiei noastre de catre delegatia alcatuita din col.(r) Damian Natalia, col.(r) Roman Eugenia, col(r) Custurov Liliana, col.(r) Nitu Viorica, col.(r) Negrea Adina, col.(r) Timar Dorina si mr.(r) Petre Maria.

        In aceeasi zi, delegatia asociatiei a vizitat casa memoriala Mos Ion ROATA  si a depus flori la statuia dedicata eroinei Ecaterina Teodoroiu de la Straoane, la Mausoleul Eroilor de la Marasti si la statuia eroinei Mariuca Zaharia din comuna Haret, judetul Vrancea, obiective istorice aflate pe traseul spre locul de desfasurare a comemorarii lui Mos Ion ROATA.

 Filmul ceremoniei de comemorare

Rulează videoul

Sursa: YouTube

Sursa: YouTube

 

 

       6. ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu” a initiat si organizat comemorarea  cu onoruri militare a celor 120 de ani de la moartea  sergentului -monah Iorgu (Gherasim) Cosma, erou al Razboiului de Independenta decorat de catre regele Carol I cu Ordinul National „Steaua Romaniei” pentru faptele sale in luptele desfasurate de la inceputul pana la sfarsitul razboiului.Evenimentul s-a desfasurat la cimitirul Manastirii Cernica unde eroul este inmormantat, ceremonialul militar fiind asigurat de un detasament de militari si Drapelul de lupta din Batalionul 495 Parasutisti Clinceni si fanfara militara a Brigazii 1 Mecanizate „Argedava”

        Comemorarea a fost onorata de prezenta secretarului general al Prefecturii jud.Ilfov, inspectorilor sefi ai Inspectoratelor Judetene Ilfov ale Politiei si Jandarmeriei, comandantului Batalionului 495 Parasutisti, Primarului comunei Viperesti, jud.Ilfov unde eroul s-a nascut, staretului Manastirii Ciolanu unde eroul s-a calugarit, staretului Manastirii Cernica in cimitirul careia eroul este inmormantat, viceprimarului comunei Cernica si membrelor asociatiei organizatoare.

       Slujba de pomenire de exceptie a eroului a fost oficiata si condusa de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului impreuna cu staretii celor doua manastiri si trei preoti militari din partea MApN.

     Seria alocutiunilor a fost deschisa de Preasfintia Sa Timotei Prahoveanul care in discursul sau a vorbit despre viata jertfelnica a monahului Gherasim „care a fost deopotriva atat luptator cat si rugator ce a intruchipat inaltele virtuti ale fiilor acestui popor”.

     In numele Institutiei Prefectului, domnul Marius Ghincea -secretar general, a prezentat omagiul romanilor de azi eroului comemorat caruia-i datoram respect pentru ceea ce a facut pentru tara si neam

      In cuvantul sau primarul comunei natale a eroului, Romi Dedu, a prezentat biografia eroului si a prezentat succint comuna in care acesta s-a nascut. A inmanat apoi staretilor manastirilor Ciolanu si Cernica titlul de „Cetatean de Onoare” post-mortem acordat eroului pentru a fi pastrat in muzeele celor doua manastiri la loc de cinste.

      A urmat momentul depunerii coroanelor de flori.Apoi presedintele asociatiei a multumit reprezentantilor autoritatilor si institutiilor pentru onorarea memoriei eroului prin prezenta lor si tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestei comemorari.

      Comemorarea s-a incheiat cu defilarea detasamentului de militari si a Drapelului de lupta al Batalionului 495 Parasutisti.

Rulează videoul

Sursa: YouTube

 

 

       7. La Manastirea Namaesti, judetul Arges, la initiativa asociatiei noastre, in data de 8 iulie 2022 s-a desfasurat ceremonia de comemorare cu onoruri militare la 45 de ani de la trecerea la cele vesnice a calugaritei sublocotenent  Mina HOCIOTA.               

      La comemorare au participat reprezentantii autoritatilor judetene, locale, ai MApN si MAI, elevilor din comuna Valea Mare Pravat, si reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane. Slujba religioasa  fost realizata de un sobor de preoti de la Arhiepiscopia Argesului si Muscelului impreuna cu preotul militar al garnizoanei Campulung Muscel.

       Viata si faptele eroinei comemorate au fost prezentate de viceprimarul orasului Saliste, unde maica Mina a vazut lumina zilei si de catre maica Agnes, stareta Manastirii Namaesti unde ea a trait in ultima parte a vietii sale monahale. 

         Cu aceasta ocazie, fiindca in  2021 cu ocazia implinirii a 125 de ani de la nasterea ei, la propunerea asociatiei, Consiliul Local din Saliste i-a acordat titlul de ” CETATEAN de ONOARE” post mortem, viceprimarul orasului Saliste i-a daruit acest titlu staretei manastirii pentru a fi pastrat la loc de cinste in muzeul acesteia.

     Dupa alocutiunile prezentate de reprezentantii institutiilor prezente, a urmat depunerea coroanelor de flori si incheierea ceremoniei cu defilarea garzii de onoare asigurata de Batalionul 30 Vanatori de Munte „Dragoslavele”

Sursa: YouTube


 

       8. La 15 noiembrie 2022 s-au implinit 90 de ani de la moartea eroului Razboiului de Independenta si nu numai, sergentul Constantin TURCANU, intrat in memoria colectiva a romanilor cu numele de PENES CURCANUL.        

     La initiativa asociatiei noastre, cu sprijinul militarilor Regimentului 52 Artilerie Mixta ” general Alexandru Tell” din Barlad, al Primariei municipiului Vaslui, al Protoieriei Vaslui si comandantului garnizoanei Vaslui la data sus mentionata a avut loc comemorarea cu onoruri militare si ceremonial militar si religios a eroului la mormantul sau din cimitirul „Eternitatea” din Vaslui.

       Model pentru contemporanii sai dar si pentru generatiile urmatoare, care si-a iubit Patria si Neamul, Constantin TURCANU a vazut lumina zilei la 1 martie1854 la Vaslui.La varsta de 21 de ani isi satisface stagiul militar in cadrul Regimentului 13 Dorobanti iar dupa doi ani, prin intrarea Romaniei in Razboiul ruso-turc din 1877-1878, participa la luptele grele de la sud de Dunare.Participand la asaltul general asupra Plevnei, la cucerirea redutei Grivita, Penes Curcanul a fost grav ranit in lupte si transportat la spitalul din Turnu Magurele pentru ingrijiri medicale. Aici, pentru meritele sale si curajul sau in lupte, a fost decorat de regele Carol I cu ” Virtutea Militara”si Ordinul „STEAUA ROMANIEI ” in grsd de Cavaler ce se confera de regula doar ofiterilor.Campania militara din Razboiul de Independenta nu a fost singura la care a luat parte eroul vasluian, el a mai fost veteranul a inca trei campanii militare : Al Doilea Razboi Balcanic din 1013, Primul Razboi Mondial din 1916-1918 si Campania Armatei Romane din Ungaria din 1919, in toate cumuland 12 decoratii militare. La izbucnirea Primului Razboi Mondial, desi avea 62 de ani s-a prezentat la regimentul sau cerand sa fie trimis pe front ca voluntar. Cand a trebuit de data aceasta sa imbrace uniforma de infanterist, Penes a refuzat sa poarte sapca de infanterist si a purtat  vechea lui cusma de dorobant cu pana de curcan. Pentru ca la terminarea razboiului a cerut cu insistenta sa ramana in randul armatei, in 1922 comandantul Regimentului 25 Vaslui hotaraste ramanerea lui in randul cadrelor active pana la sfarsitul vietii, in functia de port-drapel al regimentului.Pentru modul in care si-a executat fiecare misiune i se acorda gradul de PLUTONIER MAJOR prin ordinul nr. 1028 din aprilie 1920, desi comandantul regimentului il propusese pentru gradul de sublocotenent in rezerva.

         ” Sergentul” Constantin TURCANU, grad cu care a intrat in legenda datorita poetului Vasile Alecsandri ce l-a facut celebru prin poeziile intitulate ” Penes Curcanul” si ” Sergentul” a murit la 15 noiembrie 1932 si se spune ca la momentul inmormantarii lui, atunci cand sicriul trebuia ridicat de militari, s-a auzit comanda : ” Cei 9 din Vaslui si cu sergentul 10 -RIDICATI !” ca un omagiu al dorobantilor pentru Penes- sergentul lor.

Inapoia mormantului eroului vasluian, au fost asezate mormintele a inca 9 veterani dorobanti ai Vasluiului care au luptat in Razboiul de Independenta, reconstituindu-se pentru vecie eroica grupa din poeziile lui Vasile Alecsandri in care legendarul Penes Circanul spune comandantului sau inainte de batalia de la Plevna :” Aveti toata nadejdea in noi, n-o sa facem Vasluiul nostru de rusine!”

Constantin TURCANU impreuna cu cusma de dorobant au devenit simboluri emblematice ale Vasluiului, dar in acelasi timp el va ramane o personalitate remarcabila a Armatei Romane.

   La comemorarea de exceptie a eroului, prima de acest gen in 90 de ani, au participat si au rostit alocutiuni inalti reprezentanti ai autoritatilor judetului si municipiului Vaslui, civile, militare si religioase, printre care parintele protopop Adrian CHIRVASA, viceprimarul Vasluiului – Lucian BRANISTE, presedintele Consiliului Judetean Vaslui- Dumitru BUZATU si prefectul judetului Vaslui- Daniel ONOFREI. Comemorarea s-a incheiat cu depunerea de coroane de flori inclusiv din partea elevilor vasluieni

 

 

       9. La 14 iunie 2024 s-au implinit 80 de ani de la jertfa sangeroasa a 14.000 de militari in zona Valea Culesa- Borta Dracului din apropierea Targului Neamt.

        Cu aceasta ocazie ACMFRR” slt.Ecaterina Teodoroiu” si Primaria comunei Vanatori- Neamt au organizat o comemorare cu onoruri militare si serviciu religios a eroilor cazuti in sangerosul macel. Ceremonialul militar a fost asigurat de militarii Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamt si fanfara militara a Brigazii 15 Mecanizate din Iasi.Serviciul religios a fost asigurat de un sobor de preoti militari si civili sub conducerea parintelui Neculai Axentioi, protopopul Targului Neamt.

La aceasta comemorare, prima cu onoruri militare in cei 80 de ani au participat prefectul judetului Neamt – dl.Adrian Bourceanu, dl.gl.Valentin Brînzei din partea SMAp., dl.col.Corneliu Tamas- comandantul Brigazii 15 Mecanizate din Iasi, dna Maria Petrariu- primarul comunei Vanatori-Neamt pe teritoriul careia se gaseste monumentul eroilor de pe dealul Nemtisorului, ridicat in memoria eroilor comemorati.

Au fost rostite alocutiuni, au fost recitate poezii dedicate eroilor, s-au interpretat marsuri inchinate tarii de catre corul seminarului liceal teologic din zona si s-au depus coroane de flori in acordurile ” Marsului Eroilor” interpretat de fanfara militara a Brigazii 15 Mecanizate Iasi.Au mai participat la comemorare sefii inspectoratelor judetene Neamt al politiei si jandarmeriei, cadre militare de la sanatoriul militar Baltatesti, elevi de gimnaziu si liceu si numerosi cetateni ai comunei Vanatori Neamt, evenimentul intrunind aprecierea tuturor celor prezenti.

Sursa: YouTube

   

        10. Pe 14 septembrie s-au organizat la Păuliș si Radna activitati consacrate implinirii a 80 de ani de la luptele din defileul Muresului in care jertfa de sange a fost data in cea mai mare parte de elevii Scolii Militare de Subofiteri de Rezerva din Radna constituiti impreuna cu alte subunitati in ” Detasamentul Păuliș”.Din partea asociatiei a participat in calitate de invitat si presedintele acesteia ,col.( rtr) Natalia Damian.
         

               A fost inaugurat in incinta Primariei din comuna Păuliș un muzeu dedicat luptelor din aceasta zona si militarilor eroi cazuti la datorie care au facut parte din Detasamentul Păuliș.

           Cu aceasta ocazie presedintele asociatiei a inmanat ca donatie initiatorului infiintarii acestui muzeu, col.Lucaciu, o revista editata de asociatie pentru a fi expusa in care este prezentata si eroina sergent sanitar Elena Chirita care a luptat in cadrul acestui detasament . 

       A urmat apoi comemorarea cu onoruri militare a capitanului erou Ion FĂTU la statuia acestuia din parcul comunei.

            Manifestarile de comemorare au continuat cu comemorarea unor eroi inmormantati in cimitirul eroilor din Radna care au facut si ei parte din celebrul Detasament Păuliș, intre care si sergentul sanitar Elena Chirita. Aici au onorat cu prezenta lor memoria eroilor cazuti la datorie , intre alte personalitati civile si militare dl.Mihai Fifor ( fost ministru al apararii) si secretarul de stat in MApN Eduard Bachide.        

         A urmat marea comemorare cu onoruri militare si serviciu religios dedicata jertfei de acum 80 de ani a tuturor militarilor romani cazuti in jurul Păulișului, la Monumentul Eroilor de la Păuliș situat la intrarea in comuna dinspre Arad.  Aici numarul participantilor civili si militari a fost mult mai numeroasa si ceremonia a fost onorata si de prezenta prefectului si presedintelui Consiliului Judetean Arad, precum si de prezenta comandantului Diviziei 4 Gemina de la Cluj-Napoca.La finalul comemorarii s-au depus coroane de flori, iar garda de onoare a prezentat onorul eroilor comemorati.

   

 

        11. Pe 23 septembrie 1944 deceda la Spitalul din Tarnaveni in urma cumplitelor rani la stomac si plamani rezultate din participarea la sangeroasele lupte de la Oarba de Mures capitanul Gheorghe MĂNOIU, erou al victorioaselor lupte de la Marasesti din Primul Razboi Mondial si inrolat ca voluntar imediat dupa 23 august 1944 pentru a contribui si el la eliberarea Romaniei de sub ocupatia germano-hortysta, nimeni altul decat logodnicul eroinei nationale, slt.Ecaterina Teodoroiu.

         Impreuna cu alti 476 de militari eroi cazuti si ei la datorie in zona Tarnaveni-Oarba de Mures, cpt.Gheorghe Mănoiu isi doarme somnul de veci, departe de Gorjul natal in cimitirul eroilor de la marginea municipiului Tarnaveni.

      

       Cu ocazia implinirii a 80 de ani de la jertfa lor ACMFRR ” slt.Ecaterina Teodoroiu” a organizat prima comemorare a acestora cu onoruri militare si serviciu religios la Monumentul Eroilor din Tarnaveni la care au participat personalitati civile si militare ale judetului Mures si Tarnaveniului, de la prefectul Ciprian Dobre si viceprimarul Alin Cimpoca la cetateni si numerosi elevi de la scolile municipiului. S-au recitat poezii,s-au cantat marsuri ostasesti si s-au depus coroane de flori. 

        Ceremonialul militar a fost asigurat de cadrele Batalionului de Sprijin ” Horia, Closca si Crisan” din Tg.Mures, iar din partea asociatiei au participat dnele Elena Dan, Ana Malna, Mariana Lupsan si Natalia Damian.