1. 12 iulie 2016 : „Realizarea si amplasarea in Bucuresti a statuii eroinei istoriei nationale si a armatei romane, slt. ECATERINA TEODOROIU

    2. La 18 octombrie 2023, a avut loc la Bucuresti inaugurarea cu ceremonial militar si religios a statuii de for public ce o reprezinta pe eroina nationala slt.Ecaterina Teodoroiu. Ea a inceput sa prinda viata o data cu propunerea din iulie 2016 a asociatiei noastre adresata Primariei Generale a Bucurestiului de a fi realizata din fondurile municipalitatii.Dupa 5 concursuri de proiecte a fost realizata in bronz de sculptorul gorjean Valentin Duicu.La ceremonia de inaugurare au participat numeroase personalitati civile si militare reprezentand importante institutii, membre ale asociatiei noastre, elevi si un numeros public.Statuia a fost dezvelita de dl.gl.lt.Mihai Somordolea – consilier prezidential, dl.Nicusor Dan – primarul general al capitalei, dl.Eduard Bachide – secretar de stat in MApN si dna Luminita Dragomir – urmasa a eroinei.

        Statuia a fost sfintita de catre Preasfintitul Varlam Ploiesteanul si preotul militar Sorin Pitic – inspectorul general al asistentei religioase din MApN impreuna cu un sobor de preoti militari si civili. Au fost rostite alocutiuni si depuse coroane si buchete de flori din partea Presedentiei Romaniei, Primariei Generale a Bucurestiului, MApN , urmasei eroinei, elevilor prezenti si reprezentantelor cadrelor militare femei in retragere, in rezerva si in activitate.

       In cadrul ceremoniei a fost prezentat in „numele Ecaterinei Teodoroiu” un impresionant mesaj de catre dna capitan Ecaterina Diaconu de la Brigada 30 Garda.

        Ceremonia de inaugurare organizata de ACMFRR” slt.Ecaterina Teodoroiu” si Directia de Arhitectura Peisagistica si Monumente de For Public din cadrul Primariei Generale s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare, Drapelului de lupta si fanfarei Brigazii 30 Garda ” Mihai Viteazul”.

3. 20 iulie 2016 : Realizarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unei emisiuni monetare dedicata implinirii a 100 de ani in martie 2017 de cand regele Ferdinand a acordat voluntarei ECATERINA TEODOROIU gradul de „SUBLOCOTENENT” ea devenind astfel primul ofiter femeie combatant din armata romana.

    4. 20 iulie 2016 : Realizarea de catre ROMFILATELIA a unei emisiuni filatelice dedicata comemorarii in august 2017 a 100 de ani de la jertfa slt. ECATERINA TEODOROIU in luptele de la Marasesti din Primul Razboi Mondial.

   5. Iulie 2018 : Realizarea la Casa Memoriala a Ecaterinei Teodoroiu de la Tg. Jiu a primei parti a filmului intitulat „POVESTEA UNEI EROINE” dedicat implinirii in ianuarie 2019 a 125 de ani de la nasterea acesteia.In acest film au jucat si 2 dintre urmasele eroinei: dna Luminita Dragomir ( stranepoata) in rolul mamei si dsoara Aurora Catalina ( stra-stranepoata) in rolul ursitoarei imbracata in ie cu broderie albastra.

   6. Octombrie 2018 : Plantarea in curtea Casei Memoriale de la Tg. Jiu de catre reprezentantele asociatiei noastre impreuna cu doi dintre urmasii eroinei ( dna Luminita Dragomir – stranepoata si dl. Leonard Dragomir, stra-stranepot) a ,,BRADULUI NEMURIRII” pentru a marca implinirea in 14 ianuarie 2019 a 125 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu.

    7. Propunere adresata presedintelui Consiliului Judetean Vrancea ca intr-unul din parcurile municipiului Focsani sa fie ridicata o statuie copilului – erou al Primului Razboi Mondial, Mariuca Zaharia, care la 12 ani a murit la Marasesti conducand dintr-un nuc aflat in gradina bunicului sau focul artileriei romane asupra dusmanilor.

     8.  O propunere asemanatoare a adresat asociatia noastra si dlui Daniel Baluta, primarul sectorului 4 Bucuresti, de a aproba ridicarea si amplasarea de o parte si de alta a aleii de la intrarea in Parcul Copiilor a statuilor celor doi copii – eroi ai Romaniei :
   – Mariuca Zaharia de 12 ani cazuta in august 1917 in luptele de la Marasesti din Primul Razboi Mondial
   – Marin Lungu primul copil caporal – erou al celui de- al Doilea Razboi Mondial care a luptat pe front alaturi de ostasii romani pana la terminarea razboiului, a fost decorat de 4 ori, a fost luat prizonier in lagar si azi e general al Romaniei.

     9. La 16 decembrie 2020 se vor implini160 de la nasterea marelui erou al Primului Razboi Mondial, generalul Ioan DRAGALINA.
      Cu aceasta ocazie, ACMFRR”slt.Ecaterina Teodoroiu” a avut initiativa de a propune Primarului si Consiliului Local al municipiului Caransebes- orasul natal al eroului, acordarea titlului de „CETATEAN de ONOARE” al orasului generalului Dragalina.
        Astfel, rezonand cu propunerea facuta, la 22 septembrie 2020, orasul Caransebes si autoritatile locale au organizat o manifestare omagiala deosebita la care au participat in calitate de invitati de onoare 3 dintre urmasii generalului-erou : dna Rodica Voiculescu, una dintre cele 3 nepoate in viata ale marelui erou, dl.Razvan Voiculescu -stranepot, dl.comandor prof.univ.dr.ing. Alexandru Dragalina si trei reprezentante ale ACMFRR”slt.Ecaterina Teodoroiu” – col.(r) Damian Natalia, col.(r) Chis Lucia si lt.col.(r) Stoian Floare.

           Programul manifestarii omagiale a inceput cu depunerea de coroane de flori la casa natala a generalului DRAGALINA.   

Apoi a avut loc intalnirea cu membrii Consiliului Local al Caransebesului in sediul primariei, in sala de cosiliu. In cadrul acesteia viceprimarul orasului Marius Adrian ISAC a inmanat nepoatei eroului, doamnei Rodica VOICULESCU,  titlul de CETATEAN de ONOARE  conferit celui ce a murit cu fata spre Banat si cu gandul la banatenii lui, generalului IOAN  DRAGALINA

       La impunatorul monument al generalului DRAGALINA din parcul central al orasului, s-au depus coroane de flori, din partea urmasilor, a asociatiei cadrelor militare femei, autoritatilor locale si principalelor institutii ale  municipiului. 
       A urmat vizita la Muzeul de Etnografie si al Regimentului de Granita unde a fost prezentata o expozitie de documente, obiecte si fotografii ce au apartinut generalului DRAGALINA, au fost prezentate alocutiuni ce au evocat personalitatea si activitatea acestuia, urmate de o conferinta de presa.

     Delegatia asociatiei cadrelor militare femei, urmasii eroului si reprezentantii  Primariei Caransebes s-au deplasat apoi in localitatea Lugoj, unde in centrul orasului se afla o frumoasa statuie a generalului Dragalina si unde au fost depuse de asemenea coroane de flori. 

      In finalul manifestarii omagiale, delegatia a vizitat Batalionul 183 Artilerie din Lugoj ce poarta numele generalului Dragalina. Seful de stat major al batalionului a facut o scurta prezentare a unitatii si s-au depus si coroane de flori la statuia eroului din incinta unitatii.

            Marea realizare a acestei activitati ramane faptul ca celei mai reprezentative personalitati a orasului Caransebes i-a fost acordat titlul binemeritat de ” CETATEAN de ONOARE” -post mortem al Caransebesului si nu in ultimul rand faptul ca urmasii generalului DRAGALINA au avut ocazia sa constate, o data in plus, ca romanii nu-si uita eroii.

      La manifestarea de la Caransebes dlui comandor prof.univ.dr.ing.Alexandru DRAGALINA i-a fost inmanata placheta de membru de onoare al ACMFRR” slt.Ecaterina Teodoroiu” de catre dna lt.col.(r) Stoian Floare, ca urmas demn al marelui general -erou. 

      La Bucuresti, dna lt.col.(r) Mariana Bejan a inmanat de asemenea nepoatei generalului Ioan Dragalina, doamnei Rodica VOICULESCU,  placheta cu titlul de membra de onoare a ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu”.

   Dupa activitatea desfasurata la Caransebes, doamnele Opritsa Dragalina Popa si Rodica Voiculescu, doua dintre nepoatele in viata ale generalului Dragalina, au adresat mesaje de apreciere si multumiri Asociatiei Cadrelor Militare Femei in Rezerva si Retragere „slt.Ecaterina Teodoroiu”.

                                            Mult stimata Doamna Colonel Damian,

        Azi a fost o zi mare.
       Mi-am petrecut dimineata citind si recitind articolele din presa Banatului, despre comemorarea bunicului meu, Generalul Ioan Dragalina, comemorare initiata si organizata in mod exceptional de Dumneavoastra. Am ascultat cu emotie cuvintele participantilor, si am urcat aevea treptele ce duc la statuia lui „Tata Mare Ioani,” cum ii spuneam noi in familie. Am crescut cu imaginea lui in suflet..cu portretul lui la capul patului; am ascultat seara de seara povestea vietii lui…depanata de Tata, cu vocea lui sobra si melodioasa.  Am adormit cu el in gand. Pilda bunicului nostru ne-a otelit si ne-a invatat sa fim cinstiti, curajosi, sa ne iubim tara si religia. „Cornel” a spus Tata Mate Ioani inainte sa moara, „intoarce-ma cu fata spre Banat. Tu sa le spui ca am murit cu ei in gand.*…….si Dumneavoastra, draga Doamna Damian, v-ati amintit de aceasta durerosa ultima dorinta si ati evocat-o in cuvinte alese. 
        Va multumesc din suflet pentru o zi binecuvantata. Poate, cu voia Domnului, anul viitor sa va pot multumi personal cu lacrimi de recunostinta.

Cu toata inima mea, 
Opritsa Dragalina Popa

                            

                                         Stimata Doamna Colonel Natalia Damian,

        Ziua de ieri, 22 septembrie 2020, petrecuta la Caransebes pentru  omagierea bunicului meu, General Ioan Dragalina, – 160 ani de la nastere – a fost pentru mine o zi cu totul exceptionala si binecuvântata, care mi-a  umplut sufletul de bucurie.
       Sunt profund recunoscatoare pentru efortul, priceperea si iscusinta cu care ati organizat un astfel de eveniment asa încât sa putem sa cuprindem si sa realizam un program variat si bogat. Totul a fost perfect pus la punct.
Razvan si cu mine ne-am simtit deosebit de bine si de onorati si a felicitam.
Dumnezeu sa va aiba în paza Lui împreuna cu întreaga familie.


 Va îmbratisez cu tot dragul,
Rodica Voiculescu

       Celor doua mesaje deosebite le-a raspuns Presedintele asociatiei astfel:

          Ma bucur ca Dumnezeu m-a inspirat in demersul nostru , al asociatiei, de a marca cei 160 de ani de la nasterea ilustrului erou, cu ideea de a propune autoritatilor locale ca sa-i acorde cu acest prilej titlul binemeritat de CETATEAN DE ONOARE al Caransebesului. Aceasta a fost ca o recompensa a eforturilor mele insistente de a-i gasi urmasii pentru ca acestia sa se bucure de modul in care romanii si in special militarii isi cinstesc eroii.
     Daca momentul a fost apreciat de Dvs.si de toti urmasii inseamna ca noi
ne-am facut inca o data datoria fata de cei care prin jertfa si lupta lor au contribuit la realizarea Romaniei Mari. Reusita acestui moment aniversar se datoreaza colaborarii asociatiei noastre cu cea a cultului eroilor „Regina Maria” si nu in ultimul rand cu autoritatile locale caransebesene, in mod special aducandu-si aportul in organizarea si desfasrarea evenimentului dl.Ion Cojocariu, directorul Casei de Cultura. In numele tuturor va  multumesc pentru aprecieri si va asteptam cu drag in tara.

Cu aleasa consideratie 

Natalia Damian.

        10. La 25 iunie 2020 s-au implinit 80 de ani de la infiintarea ESCADRILEI ALBE „,escadrila de avioane sanitare unica in armatele participante la cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin faptul ca au fost pilotate de femei fara pregatire militara. Cele 15 „eroine ale zborului romanesc” au salvat de pe front peste 10.000 de militari raniti. Desi nu aveau pregatire militara, aveau grade militare si primeau solda.Toate si-au dus cu onoare la bun sfarsit misiunile de zbor in conditii deosebit de grele, fara incidente, de la infiintarea escadrilei si pana la desfiintarea ei dupa 23 august 1944. 

     Dintre cele cinsprezece „doamne ale zborului romanesc” singura care a continuat sa piloteze indeplinind misiuni miltare si pe frontul de Vest pana la sfarsitul razboiului a fost Mariana Dragescu careia la implinirea varstei de 100 ani, pentru meritele sale in aviatia miltara romaneasca, generalul Dobritoiu, ministrul apararii i-a acordat gradul de comandor in retragere.

       ACMFRR „slt. Ecaterina Teodoroiu” a propus domnului general(r) Nicolae Ciuca, ministrul apararii nationale, sa aprobe desfasurarea unei intalniri cu studentii militari ai Academiei Fortelor Aeriene” Henri Coanda” din Brasov in data de 03 octombrie 2020, ocazie cu care sa se marcheze implinirea celor 80 de ani de aviatie militara „la feminin”.

 

     Ca invitate la aceasta intalnire inedita au participat si doua dintre absolventele primei promotii (1989) de piloti militari femei si anume dna capitan (r) Elena Cosofret – sefa primei promotii de ofiteri femei piloti din fortele aeriene ale armatei romane si dna lt.comandor(r) Eva Elisei, absolveta a aceleiasi promotii 1989. Ambele au impartasit asistentei formate din studente ale academiei de aviatie din experienta profesionala inedita a oricarui inceput.

PRIMA PROMOTIE DE OFITERI PILOTI FEMEI

20 AUGUST 1989

  La activitate a participat si rectorul academiei dl. general Gabriel Raducanu care a facut o scurta prezentare a institutiei, a evenimentuli omagiat si a istorie primei promotii de piloti militari femei din 1989. 
    Intalnirea s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenti cu atat mai mult cu cat au avut posibilotatea sa se cunoasca doua generatii de piloti militari femei pe care le despart 30 de ani. Cu acest prilej a fost prezentat la finalul intalnirii filmul documentar dedicat celor 80 de ani de aviatie militara „la feminin” (prezentat mai jos).

        11.  In data de 14 mai 2021 s-au implinit 40 de ani de la zborul in Cosmos al primului astronaut roman gl.lt.dr.ing.Dumitru- Dorin PRUNARIU.
      Asociatia Cadrelor Militare Femei in Rezerva si Retragere „slt.Ecaterina Teodoroiu” si-a propus sa marcheze acest moment aniversar prin doua actiuni :
           1. acordarea titlului de „MEMBRU de ONOARE” al asociatiei primului cosmonaut roman
           2. propunerea adresata Primariei Generale a Capitalei si Consiliului General al acesteia de a acorda eroului-cosmonaut Dumitru-Dorin PRUNARIU, cu ocazia evenimentului aniversar sus mentionat, a titlului de „CETATEAN de ONOARE ” al municipiului Bucuresti ca o recunoastere a meritelor sale profesionale si a contributiei la dezvoltarea cosmonauticii.
    Astfel, in data de 15 mai 2021, cu ocazia vernisajului expozitiei omagiale dedicate celor 40 de ani de la primul zbor in Cosmos al unui roman, ce a avut loc la Muzeul National Militar „Ferdinand I”, dlui gl.lt.dr.ing. Dumitru Dorin Prunariu i-a fost conferit titlul de „MEMBRU de ONOARE” al ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu” de catre dna cpt.(r) Elena Cosofret, sefa primei promotii de piloti militari femei din armata romana 

 si o sticla cu sampanie de catre dsoara slt.Maria Narcisa Ciotina,  absolventa a Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda” sefa promotiei 2018.

      Presedintele asociatiei noastre, dna col.(r)Damian Natalia a multumit eroului-cosmonaut ca a acceptat sa se alature membrilor de onoare si l-a anuntat ca asociatia a propus Primariei Generale a Capitalei si Consiliului General sa-i acorde titlul de „CETATEAN de ONOARE” al Bucurestiului.
Acestui moment i-a urmat vizitarea expozitiei omagiale dedicate evenimentului, intalnirea incheindu-se cu momentul fotografiilor de grup.
      La acest eveniment a participat si sotia eroului-cosmonaut, dna ambasador ing. Crina-Rodica Prunariu.Demn de precizat este faptul ca cei doi fii ai familiei Prunariu au urmat profesiile parintilor : fiul cel mare Catalin este pilot -comandant in cadrul Companiei Nationale TAROM, iar mezinul Ovidiu-Daniel, desi a cochetat cu zborul s-a indreptat, asemenea mamei, catre o cariera diplomatica.

         12. La 19 august 2021s-au implinit 125 de ani de la nasterea in municipiul Saliste, judetul Sibiu, a calugaritei Mina (Marina) HOCIOTA cea care a primit in 1918, dupa Ecaterina Teodoroiu, gradul de sublocotenent din partea regelui Ferdinand pentru faptele sale, curajul si daruirea cu care a ingrijit sute de ostasi romani pe frontul din triunghiul Marasti – Marasesti si Oituz, singura femeie din lume care a slujit cu credinta atat pe Dumnezeu cat si Patria.
        Pentru a marca acest eveniment deosebit si in incercarea de a o readuce pe eroina in memoria concetatenilor ei in primul rand, membrele asociatiei noastre au propus domnului Horatiu RACUCIU, primarul municipiului Saliste si Consiliului Local, sa-i acorde acesteia, post-mortem, titlul de „CETATEAN de ONOARE” al orasului ca semn al recunostintei si mandriei pentru aceasta personalitate istorica reprezentativa.
       Astfel, in cimitirul orasului, unde eroina are pe aleea eroilor o cruce simbolica, a avut loc o slujba religioasa de pomenire la finalul careia primarul municipiului Saliste a inmanat reprezentantelor ACMFRR „slt.Ecaterina Teodoroiu”, col(r) Damian Natalia si col.(r) Nitu Viorica un exemplar original al titlului de „CETATEAN de ONOARE” acordat calugaritei – sublocotenent Mina HOCIOTA.

WhatsApp Image 2021-08-23 at 09.45.58

          Dupa ceremonie, reprezentantele asociatiei au vizitat casa in care s-a nascut Nina Hociota, si sediul primariei orasului Saliste.

         13.    La 27 septembrie generalul locotenent ing.dr.Dumitru PRUNARIU a implinit 70 de ani, ocazie cu care Asociatia Cadrelor Militare Femei in Rezerva si Retragere ” slt.Ecaterina Teodoroiu” a propus primarului general al capitalei, dl. Nicusor Dan si membrilor Consiliului General, pentru marcarea acestui eveniment deosebit din viata eroului cosmonaut Dumitru PRUNARIU, acordarea titlului de „CETATEAN de ONOARE” al Bucurestiului completand astfel galeria acestora cu o personalitate de exceptie si complexe a armatei si cosmonauticii romanesti.
In urma aprobarii acestei solicitari de catre Consiliul General al Primariei Municipiului Bucuresti in ziua de 29 septembrie 2022 domnul general locotenent dr. ing.Dumitru PRUNARIU a fost primit de membrii Consiliului General al Capitalei si in cadrul unei sedinte festive Primarul Capitalei, domnul Nicusor Dan, i-a inmanat ” Placheta Municipoului Bucuresti” si titlul de „CETATEAN de ONOARE” al municipiului Bucuresti.Membrele asociatiei noastre sunt mandre ca au contribuit la acordarea acestui titlu unicului cosmonaut al Romaniei ca un omagiu la frumoasa aniversare a zilei sale de nastere.

         14.  În, ziua de 19 octombrie 2023, la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit în cadrul unei festivități speciale decorații regale unor personalități civile și militare, precum și unor instituții din România.
         Astfel la propunerea ACMFRR „slt. Ecaterina Teodoroiu” i-a fost conferită primului cosmonaut român, domnului gl.lt.dr.ing.Dumitru Dorin PRUNARIU, Decorația Regală „NIHIL SINE DEO„

 La acest eveniment regal, au asistat din partea asociației noastre doamnele col.(rtr) Viorica Nițu si slt.(rtr) Rodica Morariu care au transmis celui decorat felicitările membrelor asociației și s-au fotografiat împreună.

15. La începutul anului 2023, col.(rtr.) Natalia Damian a elaborat și editat în numele asociației un album omagial de prezentare a evenimentului jubiliar din luna octombrie intitulat „50 de ani de CARIERĂ MILITARĂ a FEMEILOR în armata româna” cu prilejul împlinirii semicetenarului absolvirii în 1973 a primei promoții de cadre militare active femei, ofițeri și subofițeri a Centrul de Instrucție al Infanteriei și Tancurilor din Fagaraș.
În acest album sunt prezentate primele femei militari combatanți și necombatanți din armata româna începând cu Regina Maria în 1896 și până la primele cadre militare femei din toate categoriile de cadre și de forțe din armată, inclusiv cele 8 femei generali din armată, precum și fotografiile membrelor asociației.

Bineânteles că prima institituție militară careia i s-a oferit albumul jubiliar pentru a fi expus în muzeu a fost Centrul de Instruire Manevră din Fagaraș, gasindu-și locul de cinste alaturi de celelalte obiecte existente în muzeu care atestă pregatirea ca militari a primelor 4 promoții ( 1973-1976 ) de cadre active femei, ofițeri și subofițeri din diferite arme.